UMCU – Dag “-5 ” Aan de wandel

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Conditie

Dolf heeft goed geslapen. In de ochtend voelde hij zich niet zo fit, maar in het begin van de middag ging hij weer als een speer! Hij mag de afdeling af, dus hij heeft een paar keer (met familie) een stukje gelopen door de gangen van het ziekenhuis!! Hij wil toch proberen weer wat spierkracht op te bouwen. En nu mag hij nog de afdeling af, op de momenten dat er geen chemo toegediend wordt. In het weekend is dat extra fijn, want dan is het ziekenhuis uitgestorven en kom je haast geen mensen tegen. (Dolf is toch wel kwetsbaar gezien de lage witte bloedlichaampjes.)

Hij eet nog steeds prima. Voorbeeld? Tussen de middag 2 bruine boterhammen met ham en kaas, wit bolletje met eiersalade, portie bosvruchten roomkwark, pakje chocomel. Er moet goed op gelet worden, dat er veel proteïnen en calorieën in het voedsel zitten.  Het is voor het eerst dat hij echt goed eten kan tijdens een ziekenhuisopname en hij geniet er ook echt van en probeert veel uit. Om een uur of 3 krijgt hij ook altijd een extra snack aangeboden, kroket, kaassoufflé….

Medicijnen

Vandaag wel 20 pillen, naast de chemo die via het infuus wordt toegediend! (ontstekingsremmers/virusremmers/koortsremmers/bacteriebestrijders, MF medicijn etc.) Dolf is net een chemische fabriek. Gelukkig heeft hij geen pijn. 

Huid

De chemo doet z’n werk, dat merk je ook aan andere dingen: Dolf’s huid begint op sommige plaatsen te vervellen: zijn handpalmen, vingertoppen.  Advies is om de huid goed vet te houden. Bij voorkeur moet ongeparfumeerde cosmetica (douche-gel etc) gebruikt worden, om de huid niet te laten uitdrogen.

We maakten ons even zorgen over z’n “nieuwe huid”.  Er is een groot gedeelte van Dolf’s borst met huid van zijn bovenbenen bedekt. Dit was noodzakelijk na de infectie met de streptokokken bacterie, waarbij veel huid operatief moest worden verwijderd. De “nieuwe huid” werd opeens heel wit. We maakten ons zorgen, dat het los zou gaan laten. We zijn gerustgesteld: de doorbloeding van die huid moet echt wel goed zijn. Het zou wel kunnen gaan vervellen en ontsteken, maar dat hoeft zeker niet te gebeuren…
Advies: goed vet houden.

Uitslagen bloedwaarden van gisteren:

Hb            (rode bloedl.)    5,7  (was 5,3) gestegen dankzij bloedtransfusie
Trombo’s  (bloedplaatjes)  87   (was 120)
Leuko’s    (witte bloedlichaampjes)   3 (was 4,5)
 
Dit zijn logische uitslagen gezien de chemo die aan het werk is.

We genieten enorm van het uitzicht vanuit deze eenpersoonskamer: ook tijdens de onweersbui van gisteravond genoot Dolf erg van zijn weidse uitzicht!

Weer een goede dag!!