UMCU dag 9 Intensive care

De slaapmiddelen zijn gestopt. Pijnstilling (morfine + paracetamol) is omhoog gedaan.
De temperatuur is nu onder controle.

Dolf blijft lang wakker vandaag en kan sinds vanochtend met zijn ogen bewust reageren op vragen. De afspraak die Dolf vanochtend met de VPK heeft gemaakt is: ogen lang dicht is ja, ogen kort dicht is nee. Dit werkt. Fijn dat er eindelijk weer communicatie mogelijk is……
Het fijne is, dat je aan zijn gezicht kunt zien, of er iets mis is. Als je ziet, dat hij zich niet prettig voelt, en je gericht vragen stelt, kan hij duidelijk “antwoorden”. Vragen als: Heb je pijn? Ben je benauwd? Ben je misselijk? Je moet alleen wel de goede vragen bedenken omdat het natuurlijk alleen Ja/nee is…
Het is voor hem heel vermoeiend om iets duidelijk te maken. Visite moet nu echt gedoseerd worden. Niet te veel en niet te lang.

’s Ochtends vroeg stonden er weer 4 specialisten om het bed om te overleggen hoe het kan komen dat zijn gezicht nog steeds langzaam opzwelt. Het ziet er gelukkig vooralsnog niet naar uit, dat de bacteriën een nieuwe aanval ondernomen hebben. Maar dat blijft afwachten.
Besloten wordt om om 15.00 uur een CT-scan te maken van zijn hals. Wederom om te kijken of er stolsels in vaten zitten. Dat betekent een verhuizing naar de afdeling radiologie: een scan die inclusief voorbereiding en vervoer 2 en een half uur in beslag neemt.
Om het draaglijk te maken voor Dolf, brengen ze hem ruim voor deze CT-scan weer opnieuw in slaap. De uitslag is nog niet bekend.

Marjolein heeft benadrukt bij verschillende verpleegkundigen dat ze Dolf écht geen meneer van den Berg hoeven te noemen. Met Dolf en jij aangesproken worden, past beter bij hem.

Vanavond was Dolf ook in staat om op vragen ja of nee te knikken. Dit communiceert makkelijker dan door het knipperen met de ogen zoals dit vanochtend ging.

Voorbeelden van een aantal vragen, waarop we antwoord hebben gehad zijn:
Heb je pijn? nee
Ben je benauwd? ja
Moet ik de zuster halen? ja
Zal ik de tekening van je kleinzoon laten zien? ja

Het gouden idee van de dag kwam van de verpleegkundige: hij vroeg aan Dolf of hij misschien de radio aan wilde hebben. Dolf werd daar erg blij van en reageerde met ja!! Hij vroeg welke zender en Dolf en hij kwamen uit op Sky-Radio of 100% NL.

2 gedachten over “UMCU dag 9 Intensive care

 1. Hoi,
  Wij volgen het iedere dag, fijn dat dit zo kan.
  Sterkte, we blijven duimen.
  Groet Heiko & Corrie

 2. Hallo allemaal,
  wij proberen alle nieuws zo veel mogelijknte volgen… gelukkig is er weer communicatie mogelijk, hoe miniem ook. Het is altijd prettig om weer echt contact te kunnen maken met de bijbehorende reacties. Hoe klein ook!
  Hopelijk komt er nu gauw meer duidelijkheid en voortuitgang in Dolf's situatie.
  We denken aan jullie!
  sterkte en beterschap!
  Ingeborg en de rest

Reacties zijn gesloten.