Aferese!

Aferese!

Ja! Eindelijk, ik krijg vandaag een erytrocytenaferese. Wat een woord. Het komt er op neer dat ze de rode bloedcellen met daaraan het ferritine uit mijn bloed gaan filteren. Nou ik ben benieuwd. Als het goed is, gaat het 3 maal sneller dan aderlaten en ik kan wel wat vaart gebruiken. Het gaat nog steeds niet goed. Heel weinig energie. Om 8.15 laat ik bloed prikken. Daarna ga ik om 8.30 eerst naar de fysio en vervolgens meld ik me om 10 uur op de mij wel bekende afdeling hematologie van het UMCU. Ze gaan met het apparaat dat ze gebruiken voor het afnemen van stamcellen bij mij rode cellen verwijderen. Spannend! Niet voor de behandeling, maar vooral omdat ik benieuwd ben naar het resultaat van deze actie.

Aangesloten aan het aferese apparaat

 

In de aferesekamer zijn 2 verpleegkundigen van de bloedbank Sanquin aanwezig. Ze hebben de bloeduitslag van die morgen al bekeken. Ht 0.41, Hb 8.4, Ferritine 2940. Na overleg met mijn hematoloog en met de arts van Sanquin wordt besloten om zoveel cellen af te nemen dat het Ht daalt tot 0.30. Ik wacht rustig af. Eerste naald gaat rechts in mijn arm, de 2e iets grotere naald (zeg maar heel groot) gaat er links in. En dan is het zover. Het apparaat wordt ingesteld. Lengte, gewicht, Ht begin en Ht einde en dan gaan er allemaal wieltjes draaien en begint het bloed te stromen. Hup uit een arm, via het apparaat naar de andere arm. De rode cellen worden opgevangen in een zak op het apparaat. Om een tekort te voorkomen krijg ik een vloeistof met zout toegediend. Na ca 45 minuten is pijnloos het gewenste Ht. bereikt en word ik afgekoppeld. Ze nemen gelijk nog even wat buisjes bloed af om de nieuwe situatie te meten. Een Ht van 0.29, een Hb van 6.1 en een ferritine van 2765. Totaal zijn er 880cc aan rode cellen verwijderd wat overeenkomt met ca 1.5 liter bloed!

Van de snelle daling van het Hb. heb ik nog wel 2 dagen last gehad, en ja, een daling met krap 200 van het ferritine is nu nog niet echt spectaculair. Ach, over 2 weken weer een nieuwe. We houden vol!