Sporten bij de fysio UMCU, aderlaten, aferese.

FYSIO.

De eerste afspraak bij de fysio. Hij herkent me nog van één van de opnames van mij in het ziekenhuis. We bespreken mijn ziektegeschiedenis (wel even bezig geweest haha), de revalidatie, we doen metingen van spierkracht in armen en benen, en besluiten dat ik voorlopig twee maal per week naar het UMCU kom om conditie en spierkracht te trainen. De eerste vier maal met 1 op 1 begeleiding, daarna met een klein groepje. We hopen daarmee te bereiken dat ik door de toegenomen spierkracht minder pijn heb in rug, benen en schouders waardoor ik ook met minder oxycodon (morfine) toe kan.

Revalidatie en sportgeneeskunde UMCU

ADERLATEN.

Na dit gesprek ga ik door voor een aderlating. De 5e in 5 weken! En dan te bedenken dat bij de bloedbank gezonde bloeddonoren maar 4 maal per jaar bloed mogen geven! Jammer genoeg nog steeds minimaal resultaat. Ik voel me nog steeds beroerd en het ferritine gaat erg op en neer. Soms 2700, dan weer 5000 dan weer 3700.

Aderlaten, nummer 15!

AFERESE.

Mijn geduld raakt op. Het perspectief ontbreekt totaal. De ferritine daalt minimaal en ook voel ik me nog steeds beroerd. Niet ziek, maar gewoon uitgeput. Aan de hematoloog vraag ik of ik in plaats van het wekelijkse aderlaten over kan gaan op aferese. Een soort dialyse waarbij de rode bloedlichaampjes uit het bloed worden gehaald. Dit gaat drie maal sneller dan aderlaten (maar is ook ca 3 maal duurder). Voor het UMCU wordt dit de 1e maal dat het daar gedaan wordt. Ze beschikken over 2 aferese apparaten die normaal gebruikt worden om de stamcellen uit het bloed te halen. Nu gaan ze hetzelfde apparaat gebruiken om mijn rode cellen met daarin het ijzer uit mijn bloed te halen. Dit zal gebeuren door personeel van de bloedbank Sanquin. 1e afspraak 11 februari!

Aferese
Aferese apparaat