Dag 8/9/10 Hematologie

Dag/nachtritme

Dolf slaapt ’s nachts toch wel iets beter. Op de dag slaapt hij steeds minder. Hij zegt nog wel doodmoe te zijn. Verklaring medisch team: hij heeft een heel zware periode achter de rug. Hij heeft 2 zware chemo-trajecten gehad, enkele weken kritiek gelegen op de intensive care…. Dolf heeft het zwaar te verduren gehad. Zijn lichaam is uitgeput en heeft veel tijd nodig om te herstellen.

Training

Zaterdag en zondag hadden we gelukkig weer een “uitje”: Dolf in de rolstoel, ik erachter, lekker even in de frisse lucht. Vandaag had Dolf een wat mindere dag, hij voelde zich niet fit genoeg om in de rolstoel mee te gaan. Met de fysiotherapeut is ook besproken, dat Dolf niet te veel, te snel moet willen. Hij is al heel lang, heel ziek en heel zwak en moet rustig opbouwen. Hij heeft naast zijn beenspier-oefeningen (op bed liggend), nu ook oefeningen voor zijn armen gekregen. Er is een brede, elastieken band aan zijn voeteneinde geknoopt, waarmee hij zijn armen kan trainen.

Rustig aan, dan breekt het lijntje niet, is het motto. Wel doorzetten met oefenen, maar niet forceren… Tussentijds voldoende rust nemen om de spieren niet te zwaar te belasten en te laten herstellen. Dolf krijgt extra pijnstilling tegen de spierpijn.

Tracheo stoma

De intensivist heeft vanochtend besloten, dat er geen extra toegang tot de luchtpijp meer nodig is. Dolf is al langere tijd stabiel wat ademhalingsritme, bloeddruk, hartslag en saturatie (zuurstof in bloed) betreft.
Ook is hij sterk genoeg om zelf zijn longen schoon te hoesten.

De canule (het buisje) is verwijderd uit de luchtpijp. De snee in zijn hals (en in de luchtpijp) wordt niet gehecht, maar moet vanzelf (binnen een week) dichtgroeien. Uiteraard is het gaatje met een groot verband afgedekt.

3