UMCU – Dag ” -1″

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.


Conditie Dolf

Vandaag voelde hij zich regelmatig niet lekker, slap, misselijk. Ook heeft hij overgegeven. Besloten is extra medicijnen tegen misselijkheid te geven. Standaard 4 x per etmaal. Deze gevolgen van de chemo zouden 1 tot 2 weken kunnen aanhouden. Hoogstwaarschijnlijk wordt vanaf overmorgen weer sondevoeding gegeven om te voorkomen, dat hij weer gewicht gaat verliezen.

Bloeddruk ok, gewicht 73,8, geen verhoging, geen pijn. Dolf transpireert gelukkig veel minder!!
Wel heeft hij erge slaapproblemen. We hebben al zijn eigen hoofdkussen van thuis meegebracht (op advies van de verpleging), maar dat bleek niet het wondermiddel te zijn. Hij piekert niet, maar slaapt ook niet. Vanavond zal weer een andere combinatie slaaptabletten/kalmeringsmiddelen geprobeerd worden. Dolf is altijd al doodop en daar komt nu ook nog een ernstig slaaptekort bovenop…

Problemen infuus (lange lijn/picclijn)

Zoals al eerder gemeld, lukt het niet meer om bloed af te nemen via het vaste infuus. Er is vandaag van alles geprobeerd om de infuus-slangetjes weer goed open te krijgen. “Oplosmiddel” ingespoten, uurtje laten inwerken, daarna weer eruit gepompt. Doorgespoten….
In het slangetje dat 2 cm boven Dolf’s hart uitkomt in een groot bloedvat zitten 3 slangetjes: 1 dikke dat de helft van de ruimte inneemt (voor bloedafname), 2 dunne die allebei een kwart van de ruimte innemen. Twee van de 3 doen het nu weer goed. Morgen nog een poging… Anders zal er toch een nieuwe moeten worden aangebracht. Dat is nog wel mogelijk met de huidige waarde van de bloedplaatjes…

Morgen gaat het gebeuren:
De stamceltoediening (= transplantatie)  (dag 0)  De stamcellen zullen in stikstof verpakt aangeleverd worden bij het laboratorium. Daar wordt nog een controle uitgevoerd en er worden nog eventueel aanwezige rode bloedcellen uitgefilterd. In het begin van de middag worden de stamcellen aan Dolf gegeven via het infuus.

Een bijzonder moment….. 
 

En dan is het afwachten of de stamcellen hun werk goed kunnen gaan doen. Er zal vaak gecontroleerd worden, wat het percentage donorcellen in het bloed is. Als na 1 maand het percentage ongeveer 60% is, dan gaat het goed.

Zo niet, dan moeten de medicijnen Neoral en Cellcept verminderd worden. Deze medicijnen remmen de actieve donor-stamcellen iets af om graft-versus-host (=afstotings-verschijnselen)  te voorkomen. Als deze medicijnen worden verminderd, kunnen de donorcellen meer resultaat opleveren (maar een te fanatieke werking veroorzaakt afstotings-verschijnselen, dus deze afweging luistert heel nauw)