UMCU Dag 10 – Ernstig gebrek aan bloedplaatjes

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Bloedneus

Gisteravond kreeg Dolf een bloedneus. Normaal al lastig, maar met weinig bloedplaatjes is het een angstig probleem. De gewone methodes, neus dichtknijpen, coldpack in de nek, hielpen niet.
De Keel Neus en Oor arts moest eraan te pas komen om de bloeding te stelpen. Een speciaal gaasje in zijn neus was uiteindelijk de redding, dit naast het toedienen van stollingstabletten.
Doordat de bloedneus pas na 2 uur verholpen was, is er bloed in zijn maag terechtgekomen, waardoor hij de hele nacht heel misselijk was.
Daarnaast is zijn hb weer erg gedaald, zelfs tot 4,3.

Koorts

Dolf blijft koorts houden. Uit de ct-scan en de long/hart-foto’s is geen oorzaak gebleken. Ondanks oor-/ en keelpijn kan de KNO- arts geen infectie constateren.

Bloed

Er worden 2 zakken bloed gegeven om het hb omhoog te krijgen. Daarnaast wordt nog een poging gedaan de bloedplaatjes aan te vullen. Het effect is bijna nihil…. Waarde 9. 

Waarschijnlijk door de combinatie medicijnen (morfine 6), slaaptekort, hb tekort, is Dolf ongelooflijk suf, hij valt de hele dag door in slaap. Voelt zich beroerd, misselijk, doodop.
Als hij moet spugen, komt er ook wat bloed mee. Angstig moment. De verpleegkundige houdt het op een beschadigde keel, misschien door de sonde of door de chemo.

Het gebrek aan bloedplaatjes is op dit moment dus één van de grotere problemen. De hematoloog gaat nogmaals contact opnemen met de bloedbank. Er moeten snel bloedplaatjes komen, van een donor met dezelfde beenmergtypering als Dolf.

Bloeddruk is goed, polsslag erg hoog. Saturatie is 96, goed genoeg. Waarde bloedsuiker is goed.

177 gedachten over “UMCU Dag 10 – Ernstig gebrek aan bloedplaatjes

Reacties zijn gesloten.