Letterlijk achter de rug.

RechternierEerst word ik binnen geroepen voor een echo. Voor het eerst zie ik mijn nier op een scherm. Ze nemen vrijwel altijd een biopt uit de rechternier omdat die iets lager ligt dan de linker.

Ik loop naar een grotere kamer waar mijn bed en een ander echo apparaat klaar staan. Ik moet op mijn linker zijde draaien. De plek wordt eerst verdoofd, zowel op de huid als er onder. Dan wordt een naald ingebracht en met de echo wordt de plaats bepaald. De arts laat me het geluid horen dat klinkt als ze het biopt neemt. Ik voel niets. Pas als ze de nier raakt voel ik wat pijn. Dan ineens klik, en het 1e biopt is daar. Vlot er achteraan volgt het 2e. Klaar. Letterlijk en figuurlijk achter de rug.Naald met biopt

Ik maak wat foto’s en word daarna door een verpleegkundige en Marjolein op mijn bed naar de afdeling nefrologie gereden. De eerste 12 uur verplicht platliggen, daarna nog 12 uur bed rust om zo veel mogelijk een bloeding te voorkomen. Bloeddruk wordt regelmatig opgemeten om dit in de gaten te houden. Het is 12.40 en ik ga aan de lunch.