UMCU – Dag ” + 12 ” Intensive Care

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog


Nacht

Telefoontje 7.00 uur: Dolf heeft niet geslapen. Het hartritme was weer onregelmatig en hoog.
Temperatuur was in de nacht redelijk, maar liep in de ochtend alweer op tot 38,7 graden.

Metingen 10.00 uur

Hartslag 150 en onregelmatig
Saturatie 95 %
Hb 5,5
Trombo’s 6 (transfusie vandaag)

Dolf is uitgeput, doodmoe.
Gelukkig heeft hij geen pijn dankzij de pijnstillers.

Medicijnen/zuurstof

Medicatie om het hart rustig te krijgen. Er bestaat een kans, dat Dolf opnieuw een beademingsbuis moet krijgen. Besloten wordt dat er een ander zuurstofmasker wordt aangesloten: eentje dat strak tegen het gezicht aan zit, en waardoor de zuurstof met druk naar binnen wordt geblazen. Praten is voor Dolf weer onmogelijk. Saturatie stijgt meteen tot 98%.  Hopelijk is dit masker voldoende en is het opnieuw inbrengen van de beademingsbuis niet nodig.

Aan het eind van de ochtend is het hartritme weer rustig.

Aan het eind van de middag slaat het hart weer op hol. Er wordt weer een ECG gemaakt. Door medicijnen is om 19.00 uur het ritme weer o.k. Het blijft spannend.

Temperatuur

Om 20.00 uur is de temperatuur 37,5! Het lijkt erop, dat de antibiotica goed werk doen.

Vocht

Dolf is ondanks alles erg alert: Hij houdt goed bij wat er gebeurt. Als hij de arts hoort zeggen, dat er extra vocht moet worden gegeven, trekt hij zijn aandacht met een armbeweging en wijst heel nadrukkelijk naar zijn voeten… Ik kan zijn gedachten verwoorden: “Moet er nog meer vocht bij? Hij heeft al zulke opgezette voeten.”

Het antwoord: Door ziekte gaat vocht in weefsel zitten en niet in de bloedvaten. Door de ziekte “lekt” het vocht uit de bloedvaten, wat slecht is voor de bloeddruk. Er moet dus vocht toegevoegd worden, ondanks dat Dolf’s voeten erg opgezet zijn. Noodzaak dus.

Bijzonder moment

Er kwamen enkele medici de ronde doen. Het woord werd gevoerd door een bekende chirurg. Ook Dolf herkende hem meteen: één van de chirurgen die de spoedoperatie voor het bestrijden van de streptokokken-infectie hadden uitgevoerd. Dolf trok zijn ziekenhuis-hemd een stukje opzij, wees op de plek waar de nieuwe huid zichtbaar is en stak zijn duim omhoog.
Een levensreddende operatie… Knap staaltje werk…

Toen was het ook een heel gevecht…

EINDIGEN MET GOED NIEUWS

De witte bloedlichaampjes nemen (minimaal) toe. Van 0,5 naar 0,9. Dit kan betekenen, dat de stamcellen aanslaan, en dat er nieuw (bloedaanmakend) beenmerg ontstaat… Afwachten.

.