UMCU – Dag “+ 4 ” Hartproblemen

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Hartproblemen

Gisteravond werd Dolf’s hartslag steeds hoger en onregelmatig (tegen de 200 slagen per minuut). Op zijn kamer is ’s avonds 2x een ECG (hartfilmpje) gemaakt. Er was sprake van boezemfibrilleren. Dit is een hart ritme stoornis, waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt. Dolf voelt zich o.a. hierdoor erg beroerd. Maar natuurlijk ook door de koorts, die ondanks de paracetamol opgelopen was tot 41,7 graden.

Hij krijgt weer zuurstof toegediend. Bloeddruk is laag, dus extra vocht via infuus. Door de diarree en het transpireren verliest hij veel vocht. Er is ontlasting op kweek gezet, om te kijken wat de oorzaak van de diarree is.

Ochtend

Dolf ligt te rillen in zijn bed. Ieder uur worden de controles gedaan, temperatuur, pols, bloeddruk.
Er worden medicijnen gegeven om het hart weer rustig te krijgen.
Er wordt een CT-scan gemaakt om de longen te controleren. In bed naar de radiologie, mondkapje voor. Uitslag is goed: geen aanwijzingen voor longontsteking en/of schimmelproblemen.
Er wordt weer een ECG gemaakt op de kamer. 
Hb 5,1, dus er worden weer 2 zakken rode bloedlichaampjes besteld.

Middag

De bloeddruk is aan de lage kant, extra vocht nodig. Er wordt een catheter aangebracht om de vochtbalans exact te kunnen bijhouden. Er wordt bloed gas afgenomen om te kijken hoe het lichaam op de hartproblemen reageert. Omdat Dolf heel snel ademt, kan het lichaam “verzuren”, bijvoorbeeld doordat de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. 

De uitslag is inderdaad verzuring. Er vindt overleg plaats tussen hematoloog en cardioloog.
Het is nu voor Dolf veiliger om te verhuizen naar de medium care, waar hij aangesloten wordt aan de monitor. Zo kunnen hartslag, bloeddruk, saturatie en ademhaling continu in de gaten gehouden worden.

Bloed gas moet uit de pols of uit de lies afgenomen worden. Door het lage aantal bloedplaatjes, moest het wondje minstens 10 minuten worden afgedrukt. Na een kwartier was het gaatje pas dicht…. Tja,
Trombo’s 5 ….., weer 2 zakken bloedplaatjes besteld  (Na 1 zak was de waarde gestegen naar 10).

Avond 

Dolf is verhuisd naar de medium care. Zijn kamer op hematologie wordt nog 24 uur voor hem beschikbaar gehouden. We hopen, dat zijn hart snel weer in orde komt. Dolf ’s hart sloeg weer op hol. Er is meteen weer een ECG gemaakt, de cardioloog kwam langs. Weer extra vocht nodig. Hij heeft ons toch wel enigszins gerustgesteld.

Hij ligt nu op de beste, de veiligste plek om deze klachten te behandelen. Dat weten we, maar hematologie voelt toch meer als “thuis”, bekende verpleegkundigen, bekend medisch team.
Hopelijk mag hij snel weer terug.

Maar zoals jullie allemaal zullen begrijpen, is hij nu doodziek. 

P.s. Dit blog is laat gepubliceerd, het lukte niet eerder. We waren pas om 22.00 uur terug uit het ziekenhuis.