UMCU – Dag ” -10 “

Op verzoek van Dolf zorg ik, Marjolein, voorlopig voor zijn blog.

Opname

Om 10.30 naar het lab, 9 buisjes bloed geprikt. Daarna naar de centrale opname, polsbandje, etiketten etc. gekregen. Naar de hematologie. Dolf loopt zelf, achter de rolstoel.

Op de afdeling hematologie loopt de machine weer gesmeerd: apotheker neemt de medicijnen door, de (intake)verpleegkundige bespreekt het behandelschema nogmaals, de zaalarts komt nog even de conditie van Dolf bespreken, controles worden gedaan, lunch wordt geregeld, bedje ligt gespreid.

Dolf wordt binnengehaald als een “oude bekende”, volgens mij moet het een beetje voelen als “thuiskomen”, hoe raar dat ook klinkt…
Om 13.00 uur naar de kamer, dezelfde waar hij 1,5 week geleden vertrok, dezelfde kamergenoot. Alsof er niets veranderd is. Alleen eet Dolf nu voor het eerst aan de tafel, hij is toch iets sterker dan 1,5 week terug.

PICC-Lijn
(Perifeer Ingevoegde Centrale Catheter)

Er wordt een nieuwe, vaste infuuslijn aangebracht. Nu door zijn linker bovenarm. Dit is een infuus dat direct is aangesloten op een grote ader, 2 cm van zijn hart. Met een echo wordt de weg die het plastic buisje (45 cm lang) aflegt, gevolgd. Eigenlijk een soort mini-operatie. Na afloop van het inbrengen is een röntgenfoto gemaakt, om te controleren, of  het goed zit. Als je zo’n centrale lijn hebt, hoef je niet de hele tijd geprikt te worden. Er zitten 3 ingangen aan en alles kan erdoor: chemo, medicijnen, eventueel voeding, vocht. Bovendien kan er ook bloed door afgenomen worden. Hoe minder geprikt hoeft te worden, hoe beter, want dan is er ook minder risico op infecties.

En deze keer hebben we pech: de lijn is te kort. Morgenochtend om 9.00 uur moet er een nieuwe poging gedaan worden. Dat is wel gemakkelijker dan een hele nieuwe, want ze gebruiken hetzelfde gaatje.
De start van de chemo morgen kan zeker doorgaan.

Bloedwaarden

Prima waarden!!!

Hb           (rode bloedlichaampjes)  7.8  (was 6.8)
Trombo’s (bloedplaatjes)                 227 (was 33)
Leuko’s   (witte bloedlichaampjes)  5.4  (4.7)

Vreemde ervaring: de bloedwaarden zijn de laatste 2,5 jaar nooit zo goed geweest! En dat zonder bloedtransfusies! En juist op dit moment, nu ze morgen beginnen met de chemo om Dolf’s beenmerg te vernietigen…..
Maar ja, als de myelofibrose niet behandeld wordt, kan er opnieuw acute leukemie ontstaan en dat risico kan niet gelopen worden.

 De titel van deze dag    Dag “-10”

Op het behandelschema wordt de dag van de stamceltransplantatie “dag 0” genoemd. De behandeldagen daarvoor worden aangegeven als “-10”,  “-9”,  etc. De dagen erna worden aangegeven als “+1”, “+2”  etc.

De stamceltransplantatie is gepland op de 15e mei. De tweede helft (zie gisteren) is begonnen…